0 Search Results for ️ Write my essay online reviews >> ✅ www.ESSAYforCASH.com ➡😹 <<. Get Essay Help💗💘📪: write my essay for me cheap, do my essay free, write for me, write my paper for me

KONKURS NA NAGRODĘ IM. PROF. ROMANA CZERNECKIEGO DLA AUTORÓW PUBLIKACJI O EDUKACJI

Fundacja EFC przyjmuje zgłoszenia do IV edycji Nagrody im. prof. Romana Czerneckiego. Nagroda przyznawana jest naukowcom, dziennikarzom i praktykom za publikacje o edukacji. Celem konkursu jest docenienie i upowszechnienie wartościowych prac, które odpowiadają na aktualne wyzwania, przed którymi stoi polski system edukacji. Nagroda w wysokości 10 tysięcy złotych przyznawana jest w trzech kategoriach: naukowej, publicystycznej i specjalistycznej. Do 30 czerwca można zgłaszać swoje prace do konkursu. – O edukacji mówi się w ostatnich latach dużo ze względu na reformę usuwającą gimnazja, strajk nauczycieli czy organizację pracy szkoły w pandemii. W tych przekazach często koncentrujemy się na sprawach formalnych, organizacyjnych, a edukacja to ludzie – mówi Aleksandra Saczuk, prezeska Edukacyjnej Fundacji im. Romana Czerneckiego (Fundacji EFC) i tłumaczy – Nagroda pozwala nam docenić ludzi,więcej

Najnowsze e-wydanie magazynu „Architektura & Biznes” 4/2021 do pobrania BEZPŁATNIE DLA WSZYSTKICH!

Najnowsze e-wydanie magazynu „Architektura & Biznes” 4/2021 do pobrania BEZPŁATNIE DLA WSZYSTKICH! https://www.architekturaibiznes.pl/bezplatne-e-wydanie W numerze m.in. OVO Grąbczewscy Architekci, Ultra Architects i Arch Deco mówią wprost na czym w architekturze zarobili, Piotr Zbierajewski opisuje sytuację ekonomiczną młodych architektów, Adrian Krężlik i Krzysztof Janas zastanawiają się, czy architektura to dobry biznes, o biznesie i uprawianiu zawodu architekta rozmawiamy z Szymonem Wojciechowskim Michałem Sadowskim z APA Wojciechowski Architekci, Zbigniewem Maćkowem z Maćków Pracownia Projektowa i Maciejem Miłobędzkim z JEMS Architekci. ZACHĘCAMY DO CZYTANIA!

Dołącz do społeczności wrażliwych w V edycji „Wierszy w mieście”

Poezja buduje wspólnotę! Dołącz do społeczności wrażliwych w V edycji „Wierszy w mieście” – już od 15 kwietnia w całej Polsce!  Nie ma chyba dziś ważniejszego pojęcia niż „wspólnota”. Szczególnie teraz kiedy poczucie współodpowiedzialności za otaczających nas ludzi stało się jednym z ważniejszych narzędzi w walce z pandemią. Dlatego właśnie te-matowi wspólnoty poświęcona jest tegoroczna odsłona projektu „Wiersze w mieście”, w ramach której zabrało głos 20 europejskich poetek i poetów. Organizator EUNIC Warszawa postawił sobie za cel, aby między 15 kwiet-nia a 15 maja dotrzeć z poezją do każdego zakątka Polski.  musisz znaleźć kogoś komu / można zaufać – pisze jeden z poetów tegorocznej odsłony projektu. Te dwa wersy najlepiej oddają ideę podjętej tym razem tematyki. Niepewność dzisiejszych czasów, związanawięcej

Wystawa konkursowa NOWY OBRAZ / NOWE SPOJRZENIE 2021

Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu, Miejskie Galerie Sztuki UAP oraz Wydział Malarstwa i Rysunku serdecznie zapraszają na wystawę konkursową 10. edycji Konkursu Malaskiego o Nagrodę Artystyczną UAP! NOWY OBRAZ / NOWE SPOJRZENIE 2021 23.04 – 23.05.2021 Stara Papiernia UAP +2ul. Szyperska 8, Poznań Na wystawie zostaną zaprezentowane prace 15 finalistów: Maciej Andrzejczak, Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu Aleksandra Staniorowska-Buła, Akademia Sztuk Pięknych im. Eugeniusza Gepperta we Wrocławiu Monika Falkus, Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach Aleksandra Kołwzan-Garczyńska, Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku Anna Grzymała, Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie Nika Grzymska, Wydział Sztuk Pięknych UMK w Toruniu Naila Ibupoto, Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu Karolina Konopka, Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach Julia Kowalska, Akademia Sztukwięcej

AKADEMICKIE TARGI PRACY

Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Akademickich Targów Pracy! Coraz bliżej kolejna edycja Akademickich Targów Pracy. Jest to jedna z największych i najważniejszych tego typu imprez targowych w Polsce.   Już 21 kwietnia 2021 roku na naszej platformie zalogują się reprezentanci czołowych firm z regionu łódzkiego i nie tylko. Będzie to świetna okazja do poznania oczekiwań pracodawców względem młodych ludzi rozpoczynających swoją karierę zawodową.  W tym roku również głównym sponsorem ATP jest firma Rossmann SDP natomiast do grona sponsorów należą ABB, Adamed, Agencja Wywiadu, Apator Elkomtech, BSH, Ericsson, Hydro, Procter & Gamble. Wśród wystawców znajdziemy przedsiębiorców z branży m.in.: informatycznej, farmaceutycznej, logistycznej, spożywczej. Różnorodność firm biorących udział w targach sprawia, że każdy odwiedzający będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Jak cowięcej

Piękna historia kobiecości – konkurs dla miłośników grafiki i projektowania z okazji 30-lecia marki Cleanic

Pod hasłem Piękna historia kobiecości wystartował urodzinowy konkurs marki Cleanic. Jest on adresowany do twórców w dziedzinie szeroko rozumianej grafiki i projektowania. Artyści mają za zadanie stworzyć jubileuszowe projekty opakowania płatków kosmetycznych i plakatu marki Cleanic. Zwycięski projekt zostanie zrealizowany. Szczegóły na www.konkurs.cleanic.pl. Polska marka Cleanic ogłosiła konkurs z okazji swojego 30-lecia. Akcja jest skierowana zarówno do profesjonalnych grafików, projektantów, plakacistów, ilustratorów i designerów oraz wszystkich amatorów aspirujących do tych ról. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu jubileuszowych projektów: grafiki na opakowanie płatków Cleanic Pure Effect 120 i plakatu marki Cleanic, będących kreatywną interpretacją hasła Piękna historia kobiecości. Dodatkowych źródeł inspiracji należy szukać w polskim designie, naturze, delikatności i kobiecości. Najlepsze prace zostaną nagrodzone. W puli nagród jest 9 000 zł i realizacja zwycięskiego projektu, na podstawie którego powstaniewięcej

KONKURS NA PROJEKT LOGOTYPU „PALMIERI”

N-ADWENTURES serdecznie zaprasza do udziału w konkursie: ODZNAKA PALMIERI CEL : celem konkursu jest wskrzeszenie średniowiecznej tradycji „odznaki palmieri”. INSPIRACJA : odznaka „palmieri” była prestiżowym wyróżnieniem dla pielgrzymów powracających z Ziemi Świętej.Chcemy wskrzesić tradycję tej odznaki, by móc przypinać ją naszym pielgrzymom, którzy wybiorą się z nami do Ziemi Świętej. NAGRODA: udział w pielgrzymce do Ziemi Świętej pod kierunkiem biblisty ks. prof. Dariusza Iwańskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. DLA KOGO?: konkurs ma charakter otwarty Trwa od 28 marca do 31 sierpnia 2021r. Więcej informacji pod linkiem: http://n-adventures.pl/konkurs.html

26. edycja konkursu fotograficznego „W OBIEKTYWIE 2020”

Ośrodek Kultury Plastycznej Wieża Ciśnień im. Bogdana Jareckiego w Kaliszu zaprasza wszystkie osoby fotografujące powyżej 16. roku życia do wzięcia udziału w 26. edycji konkursu fotograficznego „W obiektywie 2020”. Szczególnie, że konkurs przewidziany jest dla amatorów oraz profesjonalistów, a udział jest bezpłatny! W tegorocznej edycji, oprócz nagród I, II, III stopnia i trzech wyróżnień, przewidziane są nagrody dodatkowe: Nagroda Prezydenta Miasta Kalisza za najlepsze zdjęcie natury, Nagroda im. Benedykta Jerzego Dorysa za najlepszy portret Nagroda Dziekana WPA w Kaliszu Filia UAM w Poznaniu. Skład jurorski 26. edycji konkursu „W obiektywie” został zmieniony niemal całkowicie w porównaniu do wcześniejszych edycji. Z przyjemnością informujemy, że przewodniczącą jury została Pani dr Agnieszka Olszewska – wieloletnia dyrektor festiwalu fotografii w Krakowie „KRAKOW PHOTOMONTH”, obecnie pracującawięcej

Design by Śliwka Nałęczowska – konkurs na nadruk na koszulkę

Design by Śliwka Nałęczowska to konkurs skierowany do młodych twórców, grafików i projektantów. Wspiera profesjonalistów i amatorów poprzez umożliwienie im rozwoju, zdobywanie doświadczenia, wzbogacenie portfolio, a także wsparcie w postaci atrakcyjnych nagród finansowych. Zadanie konkursowe polega na zaprojektowaniu nadruku na koszulkę, będącego kreatywną interpretacją hasła: „Śliwka Nałęczowska – sztuka łączenia”. Zgłoszenia powinny zawierać projekt nadruku na koszulkę oraz wizualizację nadruku na koszulce. Prace można nadsyłać do 25 kwietnia br. za pośrednictwem strony konkursowej. https://designbysliwkanaleczowska.pl/ W jury zasiądą znawcy grafiki i designu, w tym m.in. prof. Ksawery Piwocki, uznany autorytet wśród studentów, były rektor warszawskiej ASP i Mateusz Suda, ilustrator mody, projektant graficzny i dyrektor artystyczny. Na zwycięzców czekają wysokie nagrody finansowe (10 tys., 7 tys. i 5 tys. i 5więcej

prof. Witold Przymuszała 1941-2021

„Tematyka przyrody, węziej ekologii, a szerzej krajobrazu, stała się wyznacznikiem twórczości Witolda Przymuszały. (…) Zawarta w jego pracach stylistyka, poprzez estetykę rozerwanego obrazu odsłaniającego swą własną kontynuację głębiej położoną, skłania ku odczuwaniu pamięci fotograficznego obrazu. (…) Doprowadzając ten sposób wizualizacji do konsekwentnej perfekcji, wniósł swój własny wkład do rozwoju, wydawałoby się całkowicie wyeksploatowanej, tradycyjnej fotografii czarno-białej” prof. Stefan Wojnecki prof. Witold Przymuszała1941-2021 Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci profesora Witolda Przymuszały, znakomitego artysty fotografa, założyciela i w latach 1989 – 2011 kierownika II Pracowni Fotografii (wcześniej Pracowni Propedeutyki Artystycznych Technik Fotograficznych) Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu. W latach 2014 – 2016 wykładowcę Technologii Fotografii. Profesor Witold Przymuszała był współtwórcą studiów w zakresie fotografii. W swojej pracy artystycznej posługiwałwięcej

Call for papers | „Polska szkoła plakatu – geneza, tradycja, kontynuacja”

„Polska szkoła plakatu – geneza, tradycja, kontynuacja” Kolejny numer „Zeszytów Artystycznych” poświęcony zostanie zagadnieniu „polskiej szkoły plakatu” widzianej jako historyczno-artystyczny fenomen. Jego celem badawczym jest rekonstrukcja historii ukształtowania się pojęcia „polska szkoła plakatu” oraz odtworzenia właściwych desygnatów tego pojęcia, jak również wypełnienie luk w polskiej historii sztuki odnoszącej się do historii polskiego plakatu powojennego, zarówno w jego aspekcie produkcyjno-artystycznym, jak również aspekcie formalno-organizacyjnym.  W historii powojennego plakatu polskiego, który w naszym kraju osiągnął wyjątkowo wysoką rangę w całym obszarze sztuk plastycznych, największą rolę odegrało zjawisko określane mianem „polskiej szkoły plakatu”. Istniejące od dziesięcioleci w świadomości społecznej i obiegu kulturalnym, nie doczekało się wyczerpującej analizy i próby precyzyjnego określenia ram czasowych tego zjawiska. O ile w czasie jego trwania, w latachwięcej

Warren Neidich | Indeterminacy, Art and the Brain Without Organs

Wydział Malarstwa Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu ma zaszczyt zaprosić na wykład Warrena Neidicha Indeterminacy, Art and the Brain Without Organs(wykład odbędzie się w jęz. angielskim) 15.04.2021, 5.p.m. https://meet.google.com/tug-onxv-jfo The Faculty of Painting and Drawing of the Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznan is delighted to announce the lecture of Warren Neidich Indeterminacy, Art and the Brain Without Organs Artistic interventions attuned to chance, indeterminacy and unpredictability, e.g. those used by Duchamp in his 1915-23 Large Glass, or the works of the Fluxus group, play havoc with the cultural milieu’s gestalts, affordances and attention networks. Using Activist Neuroaesthetics as a framework I want to understand how such artistic interventions arbitrate between the material conditions of the mutatingwięcej

Zarządzenie Rektora UAP w sprawie organizacji kształcenia i zasad sanitarnych w semestrze letnim – aktualizacja

Zarządzenie nr 67/2020/2021 w sprawie zmiany zasad organizacji kształcenia i zasad sanitarnych w semestrze letnim w roku akademickim 2020/2021 określonych zarządzeniem nr 40/2020/2021 zmienionych zarządzeniami nr 50/2020/2021, nr 52/2020/2021 oraz 64/2020/2021

Konkurs na symbol dla Okresowej Koalicji

Konkurs na symbol dla Okresowej Koalicji Masz zdolności graficzne lub plastyczne i bliska jest ci idea wolności kobiet? Ten konkurs jest dla Ciebie! Okresowa Koalicja szuka pomysłu na znak graficzny!  Co trzeba zrobić?  Zapoznaj się z regulaminem konkursu na stronie: www.okresowakoalicja.pl Wyślij projekt symbolu na nasz e-mail: kontakt@okresowakoalicja.pl Do kiedy można wysłać prace?  Na zgłoszenia czekamy do 22 kwietnia br.  Co można wygrać? Główna nagroda to 10.000 zł brutto oraz dwie, równorzędne po 2.000 zł brutto. O Okresowej Koalicji: Okresowa Koalicji to zrzeszenie organizacji oraz aktywistek_tów i ekspertek_tów zajmujących się tematem miesiączki. 8 marca 2021 członkinie_owie Okresowej Koalicji ogłosiły_li Manifest na rzecz przeciwdziałania problemowi ubóstwa i wykluczenia menstruacyjnego. Przez następne 12 miesięcy będą realizować postawione sobie cele, m.in zwiększać świadomość, edukować i działaćwięcej

MINI – TALKS Mini rozmowy z artystami.

Zapraszamy do posłuchania rozmowy z artystami: I Katedra Rysunku, VIII Pracownia Rysunku Wydziału Malarstwa i Rysunku Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu prowadzona przez dr hab. Katarzynę Kujawską-Murphy, prof. UAP zaprosiła brytyjskiego, międzynarodowego artystę tworzącego w Londynie: Bryana Stuvena, do wypowiedzenia się na temat brytyjskiego systemu wyższej edukacji artystycznej. Zapraszamy do posłuchania – LINK: The I Drawing Cathedral, the 8th Drawing Studio, Painting & Drawing Department of Magdalena Abakanowicz University of the Arts in Poznań hosted a British, an international Artist (based in London): Bryan Stuven(on an invite of Associate Professor: Kasia Kujawska-Murphy) To the discussion about higher British Art education (English).We have pleasure to share the LINK with you:https://youtu.be/hw0WCn1MK3s

FINISAŻ WYSTAWY „PRZESTRZEŃ ZINE #3 MOMENT ZWROTNY – VOL. 2”

/projekcje w przestrzeni publicznej/ Finisaż* wystawy w formie ON_LINE  9.04.2021 r. /piątek/ godz. 17:00 Link do Finisażu wystawy w formie ON_LINE https://meet.google.com/wow-gtyk-yxy/ Galeria Sztuki Współczesnej Magiel w Wielichowie, Koło Naukowe Rzeźby UAP serdecznie zapraszają na FINISAŻ wystawy – „Przestrzeń Zine #3 Moment Zwrotny – vol. 2” /projekcje w przestrzeni publicznej/. Podczas Finisażu spotkamy się z autorami prac, którzy  swoim komentarzem wprowadzą nas w idee zrealizowanych i zaprezentowanych tytułowych „momentów zwrotnych”. Serdecznie zapraszam. Kurator wystawy – Dawid Szafrański. W wystawie udział biorą: Marta Bączyk Maria Broniewska Magdalena Czapiewska Julia Filip Barbara Stańko-Jurczyńska Jaśmina Kamińska Paweł Kasprzak Natalia Klimala Kaja Koster Piotr Maciejowski Iga Martin Berenika Pyza Ksenia Pyza Lidia Tańska Aleksandra Wawrzyniak Daria Więcaszek Klara Woźniak Przestrzeń Zine #3 Moment Zwrotny – vol.więcej

Michał Traczyk | Polski komiks współcześnie. Twórcy, odmiany, tendencje.

14.04.2021, godz. 18.00 Wykład online z cyklu Uniwersyteckich Wykładów Otwartych w roku akademickim 2020/2021, których kuratorem jest prof. Stefan Ficner. link do spotkania: meet.google.com/ecz-jxih-ffz Dr Michał Traczyk, kierownik Pracowni Komiksu Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu, zabierze słuchaczy na spacer po obszarze polskiego komiksu ostatnich lat, śladami twórczych poszukiwań, zarówno w zakresie wykorzystywanych technik i stylów, jak i tematycznych/gatunkowych wyborów. Będzie to okazja do zastanowienia się nad możliwościami budowania klasyfikacji rodzimej twórczości komiksowej, a także pokazania funkcjonujących tendencji. Nie zabraknie też miejsca na przekrój środowiska komiksowego – analizę udziału w nim przedstawicieli różnych pokoleń i ich sposobów oraz możliwości funkcjonowania na rynku.

Jerzy Hejnowicz | MAYDAY 2-0-2-1

Serdecznie zapraszamy na wystawę: Jerzy Hejnowicz | MAYDAY 2-0-2-1 CENTRUM AKTYWNOŚCI TWÓRCZEJ USTKA / BGSW Słupsk otwarcie wystawy online na stronie www. CAT Ustka oraz w mediach społecznościowych w dniu 16.04.2021 o godzinie 18.00 wystawa czynna w dniach 15.04. 2021 – 30.06.2021 kurator wystawy: Roman Lewandowski Dlaczego ponownie Mayday? W 2021 roku mija dwadzieścia lat od wydobycia wraku K-141 KURSK wtedy chyba najnowocześniejszego okrętu podwodnego rosyjskiej Floty Północnej, który zatonął rok wcześniej. Wiemy z odnalezionych notatek członka załogi, że po eksplozji na pokładzie przeżyło prawdopodobnie 23 marynarzy, jednak z dnia na dzień ich liczba malała.  Okręt, który osiadł na dnie nie uzyskał pomocy a zagraniczne jednostki, które gotowe były ratować zatopionych, nie otrzymały na to zezwolenia. Po kilku dniach ostatni żywi zmarli, o ironio – w czasie pokoju, w okresie militarnegowięcej

Anonimowa ankieta dotycząca szczepienia studentów przeciw Covid-19

Szanowna Studentko, Szanowny Studencie,  Na prośbę Koordynatora Konferencji Rektorów Akademickich Szkół Polskich, przeprowadzamy anonimową ankietę dotyczącą zainteresowania studentów naszej Uczelni szczepieniami przeciwko zachorowaniu na Covid-19. Ankieta została zmieszczona w Akademusie. Można ją wypełnić do dnia 14.04.2021r. UWAGA: Anonimowa ankieta ma charakter wstępny i niezobowiązujący, z uwagi na nadal nieznane szczegółowe warunki na jakich mieliby być szczepieni studenci szkół wyższych.

Dominika Sadowska — „Możliwość widzenia” | spotkanie autorskie TIPO

Serdecznie zapraszamy na spotkanie autorskie z Dominiką Sadowską, które odbędzie się 9.04.2021 o godzinie 17:15 Link do spotkania Google Meet: meet.google.com/jze-qrdb-ihu Dominika Sadowska | Ukończyła Wydział Grafiki i Malarstwa ASP w Łodzi. Od 2020 prowadzi Pracownię Działań Fotograficznych w Instytucie Fotografii i Multimediów na Wydziale Sztuk Pięknych macierzystej uczelni. Stypendystka MKiDN, członkini szwedzkiego stowarzyszenia Grafikens Hus. Wykształcenie artystyczne oraz umiejętności manualne odgrywają dużą rolę w jej praktyce twórczej. Posługuje się różnymi mediami (fotografią, obrazem ruchomym, obiektem, dźwiękiem, grafiką), wykorzystując je w zależności od potrzeby, a granice pomiędzy nimi traktuje jako dynamiczne i nielinearne. Na fotografii skupiła się rozpoczynając pracę w łódzkiej ASP (2007) i później, w pracy doktorskiej (2012) i habilitacyjnej (2020), które poświęcone były zjawiskom zakłóceń stawianych w odbiorze obrazu, niedoskonałościomwięcej

Konkurs rzeźbiarski okazji Światowego Dnia Sztuki!

Zapraszamy do udziału w konkursie rzeźbiarskim z okazji Światowego Dnia Sztuki ! Konkurs organizowany jest pod patronatem Wielkopolskiego Związku Artystów Rzeźbiarzy Wygraj odlew z brązu Twojego dzieła! REGULAMIN KONKURSUŚWIATOWY DZIEŃ SZTUKI W GARSTKASTUDIO POSTANOWIENIA OGÓLNE1. Organizatorem konkursu jest firma Garstkastudio S.C Piotr Garstka, Andrzej Garstka z siedzibą w Szymanowie NIP 785-17-99-6792. Fundatorem nagrody jest Garstkastudio S.C.3. Konkurs nie jest stworzony, administrowany ani sponsorowany przez Facebook. Serwis facebook.com nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek działania związane z organizacją konkursu na łamach serwisu.4. Celem konkursu jest wyłonienie projektu będącego podstawą do realizacji odlewu w brązie, propagowanie sztuki w sieci oraz promowanie młodych talentów. WARUNKI UCZESTNICTWA1. Konkurs jest skierowany do studentów i absolwentów wyższych uczelni artystycznych oraz amatorów pałających pasją do sztuki -granicawięcej

OGŁOSZENIE O PRACY: Pracownia architektoniczna TEKKTURA poszukuje projektantów wnętrz

Pracownia architektoniczna TEKKTURA poszukuje projektantów wnętrz, zachęcamy naszych studentów do zapoznania się z ofertą! OGŁOSZENIE: W związku z rozwojem działu TEKKTURA INTERIOR poszukujemy osoby z min. 3-letnim doświadczeniem w projektowaniu plastycznej aranżacji wnętrz. Co oferujemy? pracę projektową przy interesujących, niebanalnych tematach wsparcie merytoryczne i możliwość rozwoju po okresie próbnym możliwość podpisania umowy o pracę zgrany, kameralny zespół  praca w siedzibie firmy w dobrze skomunikowanej lokalizacji Czego oczekujemy? wykształcenia wyższego po kierunkach: architektura lub architektura wnętrz obsługę programów: Sketchup, Layout, Autocad, mile widziana znajomość Allplan zaangażowania, kreatywności i elastyczności samodzielności i umiejętności pracy w zespole znajomość języka angielskiego lub niemieckiego  mile widziane prawo jazdy w kat.B Oferty prosimy kierować na poznan@tekktura.com

Jak korzystać z archiwów IPN – warsztaty dla twórców

Instytut Pamięci Narodowej zaprasza na bezpłatne warsztaty w formie masterclass zatytułowane Jak korzystać z archiwów IPN – warsztaty dla twórców. Warsztaty, które będą jednym z wydarzeń towarzyszących II edycji Międzynarodowego Festiwalu Filmowego „Echa Katynia” (15–18.04.2021 online) skierowane są do profesjonalnych twórców filmowych, także studentów szkół filmowych, zainteresowanych pracą z archiwaliami.  Podczas warsztatów specjaliści i eksperci z działu Archiwum IPN opowiedzą i zaprezentują jakiego rodzaju materiały audio-video można znaleźć w zasobach archiwalnych Instytutu, przybliżą różne dostępne rodzaje dokumentacji, takie jak: film operacyjny SB, depozyty Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i prywatne kolekcje – materiały do biografii uczestników wydarzeń historycznych, notacje ze Stowarzyszenia Weteranów Armii Polskiej w Ameryce, czy kolekcje z zasobów Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce. Archiwiści i specjaliści z IPN opowiedzą takżewięcej

Film studentki Katarzyny Orłowskiej nominowany do nagrody Paper Bird Award na LJMU MA Short Film Festival

Z przyjemnością publikujemy informację o wyborze krótkometrażowego filmu studentki UAP Katarzyny Orłowskiej na LJMU MA Short Film Festival, a także nominacji nagrody Paper Bird Award! Gratulujemy! Krótkometrażowy film Blue Monday w reżyserii Katarzyny Orłowskiej został wybrany na LJMU MA Short Film Festival, który odbędzie się online w dniach 16-23 kwietnia https://ljmumashortfilmfestival.org/ i nominowany do nagrody Paper Bird Award, która zostanie przyznana przez specjalne jury i ogłoszona 21 kwietnia https://ljmumashortfilmfestival.org/paper-bird-award-and-jury/ Festiwal jest bezpłatny i otwarty dla wszystkich, a widzowie mogą głosować na Nagrodę Publiczności Paper Bird Award, która zostanie ogłoszona ostatniego dnia festiwalu. To międzynarodowy festiwal filmów studenckich, organizowany w ramach MA Film na Liverpool John Moores University w Wielkiej Brytanii. Programistami i kuratorami są studenci LJMU, prowadzeni przez kadrę naukową,więcej

ASW Architekci: Ankiersztajn_Stankiewicz_Wroński | Architektura Hoteli PURO

12–16.04.2021 100 / 100 – sto wystaw na sto lat UAP Galeria Rotunda UAPBudynek A, Al. Marcinkowskiego 29 Ankiersztajn Stankiewicz Wroński – ASW architekci – ARCHITEKTURA HOTELI PURO ilustruje rezultat kilkuletniej pracy projektowej, której zwieńczeniem są prezentowane 3 charakterystyczne realizacje „kultowych” już dziś hoteli serii PURO. Indywidulna twórczość, dostosowana każdorazowo do miejsca architektura, autorskie detale oraz układ przestrzenny i funkcjonalny, dodatkowo jeszcze 3 niezależne wizje wnętrz autorstwa renomowanych, londyńskich pracowni składają się na prezentowany, w lapidarnej formie, końcowy efekt twórczej, zespołowej pracy. PURO Poznań  nagroda Jana Baptysty Quadro 2014 PURO Łódź nagroda AHEAD AWARDS – EVENT SPACES 2019, Superfutures Nominacja /best 5/ AHEAD AWARDS – NEWBUILD 2019 NAWW nagroda architektoniczna województwa wielkopolskiego DZIEŁO EKSPORTOWE 2020 PURO Kraków Kazimierz  nominacja /best 5/ AHEAD AWARDS – NEWBUILDwięcej

Nominowani do Nagrody Artystycznej UAP w 10 edycji Konkursu Nowy Obraz Nowe Spojrzenie

Z przyjemnością ogłaszamy listę nominowanych do Nagrody Artystycznej Uniwersytetu im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu 10. edycji Konkursu NOWY OBRAZ / NOWE SPOJRZENIE 2021 Nominowani zostali wyłonieni spośród 205 nadesłanych zgłoszeń przez znakomite Jury Konkursowe: Michał BorowikKolekcjoner sztuki dr hab. Tomasz KalitkoArtysta wizualny, Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu dr hab. Paweł Kaszczyński, Artysta wizualny, Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu dr hab. Dominika KowyniaArtystka wizualna,  Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach Cristiano PiccininiAPA Polska dr Agnieszka Sowisło-PrzybyłArtystka wizualna, Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu dr hab. Antoni StarowieyskiArtysta wizualny, Akademia Sztuk Pięknych w Warszawie Stach SzabłowskiKurator, historyk i krytyk sztuki dr hab. Małgorzata SzymankiewiczArtystka wizualna, Akademia Sztuki w Szczecinie Nominowani do Nagrody Artystycznej UAP w 10 edycji Konkursu Nowywięcej

CONCURSO UNIVERSITARIO 2021

Zapraszamy Studentów UAP do  działu w projekcie konkursowym online, organizowanym dla studentów przez firmę PPG Comex.  Studenci UAP będą realizować projekty we współpracy ze studentami z Centro de Diseno, Cine y Television (CENTRO), prywatną uczelnią z siedzibą w mieście Meksyk.  CENTRO jest jedną z uczelni partnerskich UAP. Działania projektowe / kreatywne barwą będą się odbywać w 4 kategoriach: 01. Obiekty  02. Ilustracja / projekty w przestrzeni, w tym murale 03. Drugie życie 04. Wnętrza Harmonogram: 12.04.2021 Spotkanie startowe 13.03. – 15.05. Praca zespołów studenckich + cotygodniowe konsultacje 04.07. Ogłoszenie wyników / 10 projektów z każdej z 4 kategorii 10.2021 Wystawa na Design Week Mexico w Meksyku Mieście, pawilony ekspozycyjne przy Muzeum Sztuki Spotkanie informacyjne: CZWARTEK 08.04. o godz 14.00projekt UAP – CENTRO /Meksyk_spotkanie INFO Dołącz w Google Meet meet.google.com/voo-apyn-tsx Zapisy poprzez wypełnienie krótkiej ankiety: https://forms.gle/5s57JmhjJofrTKhH7więcej

„Mapa stypendiów III” – największy raport z badania programów stypendialnych w Polsce

Kim są organizatorzy programów stypendiów w Polsce? Jakie typy stypendiów – naukowe, artystyczne, socjalne, sportowe – są najpowszechniejsze? Skąd pochodzą środki na stypendia? W jaki sposób pandemia COVID-19 wpłynęła na organizację programów stypendialnych? Odpowiedzi na te i na inne pytania znajdują się w raporcie „Mapa stypendiów III” z kompleksowego badania o stypendiach przyznawanych przez samorządy, organizacje pozarządowe, firmy i szkoły. Raport dostępny jest za darmo na portalu www.mojestypendium.pl. Zespół Fundacji Dobra Sieć przeprowadził największe w Polsce, unikalne badanie społecznych programów stypendialnych w Polsce, realizowanych w latach 2019-2020. W raporcie zostały przedstawione najważniejsze informacje o segmencie społecznych stypendiów w Polsce, w tym: liczba i typ organizatorów,  liczba programów stypendialnych,  skala i rodzaj programów,  wysokość wsparcia stypendialnego i budżetu przeznaczonego na programy stypendialne, ogólna charakterystyka stypendystów. więcej

41. edycja Konkursu im.prof. Władysława Czarneckiego na najlepszą pracę semestralną z zakresu architektury

Poznański Oddział SARP zaprasza studentów do zgłaszania swoich projektów do 41 edycji Konkursu im.prof. Władysława Czarneckiego na najlepszą pracę semestralną wykonaną przez studentów architektury i kierunków projektowych na Politechnice Poznańskiej i Uniwersytecie Artystycznym. Konkurs organizowany jest nieprzerwanie od 1984 roku (pierwotnie odbywały się 2 edycje rocznie jako podsumowanie semestru letniego i zimowego) i tym samym jest jednym z najstarszych tego typu cyklicznym wydarzeniem w Polsce. ZGŁOŚ SWÓJ PROJEKT! Ze względu na sytuację epidemiologiczną, konieczne jest wprowadzenie kilku zmian zgłaszania projektów do I etapu Konkursu. Zgłoszenia do I etapu Konkursu: w Etapie I mogą uczestniczyć wszystkie prace zgłoszone przez autorów, które uzyskały zaliczenie w terminie i zostały zarekomendowane przez prowadzącego temat student może zgłosić do Konkursu max. 4 prace, w tymwięcej

EKRAN SZTUKI – Premierowa odsłona projektu UAP i Telewizji WTK

Z przyjemnością prezentujemy najnowszy cykl pt. EKRAN SZTUKI, który jest efektem współpracy Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu z Telewizją WTK w zakresie realizacji programów kulturalnych i ich większej dostępności dla odbiorców. Każda odsłona EKRANU SZTUKI przygotowywana jest z audiodeskrypcją oraz tłumaczeniem na język migowy. Pierwszy premierowy odcinek to reportaż z otwarcia wystawy i gali ogłoszenia wyników XII Biennale Grafiki Studenckiej, które odbyło się 5.03.2021 w Galerii Miejskiej Arsenał w Poznaniu ZAPRASZAMY DO OGLĄDANIA!

Student Engagement – Recognition and Inclusion Tools

W imieniu międzynarodowego konsorcjum projektowego “European STudent Engagement Project (European STEP)” Uniwersytet Warszawski zaprasza na konferencję Student Engagement – Recognition and Inclusion Tools, która odbędzie się 23 kwietnia br. w formie online. Do udziału zapraszają studentów i studentki, pracowników i pracowniczki uczelni oraz organizacje i instytucje zainteresowane tematyką wspierania i rozwijania różnych form zaangażowania studenckiego.  Kiedy?23 kwietnia 2021, 9:45-15:45 Gdzie? Na platformie ZOOM Podczas wydarzenia poruszone zostaną tematy, takie jak: Uznawanie zaangażowania studenckiego z perspektywy instytucji szkolnictwa wyższego oraz krajów Unii Europejskiej. Narzędzia i dobre praktyki formalnego uznawania zaangażowania studenckiego oraz wspierania różnych form aktywności pozaakademickiej na europejskich uczelniach. Zaangażowanie studenckie w czasie pandemii. Komunikacja i promocja różnych form zaangażowania studenckiego. Szeroki zakres kompetencji i umiejętności rozwijanych przez studentów i studentkiwięcej

Studenci Architektury Joanna Lipnicka i Eryk Szczepański z drugą nagrodą w międzynarodowym konkursie

Z przyjemnością informujemy o kolejnych sukcesach naszych studentów! Tym razem Joanna Lipnicka i Eryk Szczepański studenci II roku studiów magisterskich Architektury zdobyli drugą nagrodę w międzynarodowym konkursie na projekt muzeum w Barcelonie swoim projektem „Muzeum Doświadczeń” Projekt wykonany został pod kierunkiem dr hab. inż. arch. Elżbiety Raszeji , prof. UAP w Pracowni Projektowania Urbanistycznego i Planowania Przestrzennego w ramach przedmiotu Projektowanie zintegrowane. Więcej o projekcie: https://uni.xyz/competitions/haptic/entries

Wystawa zbiorowa | Lockdown

Galeria Studencka Scena Otwarta należąca do Miejskich Galerii Sztuki w Poznaniu serdecznie zaprasza na wystawę: Lockdown 31.03 – 11.04.2021 Galeria Scena Otwartaul. Szyperska 8, Poznań Kuratorka wystawy: Daria Tomczak Z powodu najnowszych obostrzeń nie jest możliwe fizyczne odwiedzenie wystawy. Dokumentacja oraz oprowadzanie autorskie zostaną udostępnione na Facebooku oraz Instagramie Galerii. Wystawa ​Lockdown to prezentacja prac związanych z tematyką zamknięcia, izolacji, samotności jak i wielu innych emocji towarzyszących nam w pandemicznej sytuacji. Przedstawione prace wskazują na swojego rodzaju wewnętrzną walkę artystów z nową rzeczywistością, w której przyszło im żyć. Wystawa ma na celu oswojenie odbiorcy z problemami wynikającymi z wprowadzonych ograniczeń, a także zwiększenie świadomości, że ​uczucia towarzyszące nam podczas pandemii takie jak: samotność, strach, wyobcowanie, poszukiwanie balansu w życiu iwięcej

Studenci i absolwenci Instytutu Sztuk Wizualnych UZ|Wiśniowa 10

Zapraszamy na wystawę prac studentów i studentek oraz absolwentek i absolwentów Instytutu Sztuk Wizualnych Uniwersytetu Zielonogórskiego pt. „Wiśniowa 10” Galeria Nad-Pod. Wystawa będzie trwała do 20.04.2021 r.Uczestnicy wystawy: Żywia Leszkowicz-BaczyńskaWeronika KalembaAgnieszka GandurskaNatalia WalewskaMiles KincelAdam IndelakMartyna Zawadkakuratorka: Maryna Mazur

Berkay Turgut | Say Their Names

from the exhibitions cycle „All That Is Solid Melts into Air” March 31, International Transgender Day of VisibilityShop window, Gwarna 7, Poznań Witryny Sztuki UAP (Vitrine of Art)Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w PoznaniuMiejskie Galerie UAPFUNDACJA NOWA UAPZKZL Projekt dofinansowano z środków budżetowych Miasta Poznania #poznańwspiera The main purpose of my collage work is to raise awareness of the segregation that trans people all around the world face, and to remember their names to not let sink into oblivion.  Between January 1, 2019 and September 30, 2020, 433 transgender deaths and murders have been recorded all over the world. The records show that only 11 of these deaths were Covid-19 related. Almost all of the rest were tortured, stoned, strangled, stabbed, thrownwięcej

Drew Hammond | Metonymic Narrative in Contemporary Art

Wydział Malarstwa i Rysunku Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu ma zaszczyt zaprosić  na wykład  Drew Hammonda Metonymic Narrative in Contemporary art 01.04.2021, 5.p.m. The Faculty of Painting and Drawing of the Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznan is delighted to announce the lecture of Drew Hammond Metonymic Narrative in Contemporary art a) there is usually no immediately discernible formal relation between the materialized art work and the narrative without reference to the narrative b) The art work and the narrative operate in tension with each other, a tension between materialized work as metonym with no immediately discernible formal relation, and dematerialized narrative that imparts a hermeneutic of the materialized aspect of the work-as-metonym. c) contrary to tendencieswięcej

Wystawa zbiorowa | Więzi, podobieństwa i tożsamości

Miejskie Galerie Sztuki w Poznaniu serdecznie zapraszają na wystawę: Więzi, podobieństwa i tożsamości 1-23.04.2021 Galeria Duża Scena UAPul. Wodna 24 | Poznań ze względu na obostrzenia pandemiczne dot. instytucji kultury odsłona wystawy do czasu ponownego otwarcia dostępna będzie w formie dokumentacji fotograficznej – dokumentacja dostępna na dole strony pod tekstem kuratorskim. Uczestnicy wystawy: Anna Maria Brandys (Polska), Milan Cieslar (Czechy), Izabella Gustowska (Polska), Joanna Imielska (Polska), Magdalena Kleszyńska (Polska), Tomas Koudela (Czechy), Anna Kowalska-Szewczyk (Polska),  Dáša Lasotová (Czechy), Andrzej Leśnik (Polska), Aleksander Radziszewski (Polska), Sonia Rammer (Polska), Magdalena Rucińska (Polska), Aleksandra Simińska (Polska), Anna Tyczyńska (Polska)  Kuratorka wystawy: Joanna Imielska dodatkowe informacje o wystawie: https://drive.google.com/drive/folders/1fDOfg1oMTR2fVtUkqgqCaVIRIEs24UCd?usp=sharing „Czułość dostrzega między nami więzi, podobieństwa i tożsamości. Jest tym trybem patrzenia, które ukazuje świat jako żywy, żyjący,więcej

Marta Brennenstuhl-Bludnik | Sensoryzmy

Miejskie Galerie Sztuki UAP w Poznaniu serdecznie zapraszają na wystawę: Marta Brennenstuhl-Bludnik | Sensoryzmy 1-15.04.2021 Galeria Curators’LAB ul. Nowowiejskiego 12 | Poznań ze względu na obostrzenia pandemiczne dot. instytucji kultury odsłona wystawy dostępna będzie z poziomu ulicy przez witrynę galerii. Zmysły pozwalają nam odbierać i definiować otaczającą nas rzeczywistość. Są nieodzownym elementem poznawczym. W przypadku, gdy dochodzi do ich dysfunkcji automatycznie dysfunkcji ulega również nasze otoczenie. Gdy percepcja i tolerancja na bodźce odbiega od normy reakcje na nie są nieadekwatne i nieraz przybierają agresywną postać. Deficyty w obrębie zmysłów często dotyczą osób w spektrum autyzmu. Posiadają one podwyższony lub obniżony próg wrażliwości na bodźce. Poprzez ich stymulację mogą poczuć się bardziej komfortowo. Do pracy nad zaburzeniem integracji sensorycznej wykorzystuje się wiele specjalistycznych sprzętówwięcej

Maciej Przybylski | Współbrzmienia

Galeria Szewska 16 należąca do Miejskich Galerii Sztuki UAP serdecznie zaprasza na wystawę: Maciej Przybylski | Współbrzmienia 24.03-14.04.2021 Galeria Szewska 16ul. Szewska 16 | Poznań ze względu na obostrzenia pandemiczne dot. instytucji kultury odsłona wystawy do czasu ponownego otwarcia dostępna będzie w formie dokumentacji fotograficznej na stronie Miejskich Galerii UAP Zespół kuratorski: Natalia Czarcińska Jerzy Muszyński Dorota Tarnowska-Urbanik Dotychczasowe doświadczenia z pracą na płaszczyźnie doprowadziły Macieja Przybylskiego do zainteresowania obiektowością obrazu. Decydującym bodźcem, który sprawił, że zdecydował się na eksplorację tego zagadnienia, było spotkanie z twórczością Eduardo Chillidy na wystawie pt. „Brzmienia”. Odwołujący się do niej tytuł wystawy w Galerii Szewska 16 jest istotny nie tylko ze względu na muzyczne doświadczenia Przybylskiego; obie postawy twórcze współdzielą rozumienie formy, w obu przypadkach obserwujemy współbrzmiącą relacjęwięcej

Eugeniusz Skrzypczak | perspektywa – wnętrze

29.03 – 9.04.2021 100 / 100 – sto wystaw na sto lat UAP Galeria Rotunda UAPBudynek A, Al. Marcinkowskiego 29 Eugeniusz Skrzypczak, architekt, absolwent Instytutu Architektury i Planowania Przestrzennego na Wydziale Budownictwa  Politechniki Poznańskiej – 1979. Uczeń i współpracownik prof. arch. Jerzego Buszkiewicza między innymi przy projekcie i realizacji miasteczka Zielone Wzgórza w Murowanej Goślinie oraz projektach Północnego Pasma  Rozwoju m. Poznania, Wolnych Torów i Międzynarodowych Targów Poznańskich. W latach 1993- 2017 główny projektant w Przedsiębiorstwie ARI sp. z o.o. między innymi takich obiektów jak: Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Poznaniu, budynek biurowy firmy Solar w Poznaniu, budynek Sądu i Prokuratury Rejonowej w Szamotułach, Zintegrowany Dworzec Autobusowy MPK na osiedlu Jana III Sobieskiego w Poznaniu, Oddział Zakaźny Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego przy ul. Szwajcarskiej w Poznaniu,więcej

Petycja artystek i artystów Europy dotyczącej zniesienia ochrony patentowej na szczepionki przeciw COVID-19

My, Rektorki, Rektorzy, Wykładowczynie, Wykładowcy, Studentki i Studenci uczelni artystycznych oraz Artystki i Artyści wszystkich dziedzin sztuki  – widząc w swojej twórczości narzędzie do budowania lepszego świata w oparciu o podstawowe prawa każdego człowieka z osobna i wspólnoty ludzkiej jako całości;  – zaniepokojeni przedłużającą się pandemią COVID-19, ilością jej ofiar śmiertelnych, kosztami zdrowotnymi, ekonomicznymi i społecznymi oraz zdrowiem psychicznym i przyszłym losem dzieci i młodzieży;  – opierając się na wiedzy naukowej, która wskazuje, że jedynym dostępnym remedium na dalsze rozprzestrzenianie się wirusa SARS-CoV-2 jest całkowicie powszechny i równy dla całego świata dostęp do szczepień skierowanych przeciw temu wirusowi i jego wariantom;  – mając na uwadze stanowisko Komitetu Praw Ekonomicznych, Socjalnych i Kulturalnych Organizacji Narodów Zjednoczonych (CESCR) z listopada 2020 r., iż:więcej

Przestrzeń Zine #3 Moment Zwrotny – vol. 2

/projekcje w przestrzeni publicznej/ Start projekcji  – 29.03.2021 r. /poniedziałek/ Finisaż* wystawy w formie ON_LINE – 9.04.2021 r. /piątek/https://meet.google.com/wow-gtyk-yxy/ Magiel – Galeria Sztuki Współczesnej w Wielichowieul. Farna 2a, 64-050 Wielichowo kurator wystawy – Dawid Szafrański Czas trwania wystawy: 29.04.2021 r. -9.04.2021 r. W wystawie udział biorą: Marta Bączyk Maria Broniewska Magdalena Czapiewska Julia Filip Barbara Stańko-Jurczyńska Jaśmina Kamińska Paweł Kasprzak Natalia Klimala Kaja Koster Piotr Maciejowski Iga Martin Berenika Pyza Ksenia Pyza Lidia Tańska Aleksandra Wawrzyniak Daria Więcaszek Klara Woźniak Magiel – Galeria Sztuki Współczesnej w Wielichowie i Koło Naukowe Rzeźby UAP serdecznie zapraszają na zbiorową  wystawę prac Przestrzeń Zine #3 Moment Zwrotny – vol. 2. Wystawa w formie prezentacji wideo – projekcji w przestrzeni publicznej zawierać będzie prace młodych twórców wyłonione  w ramach OpenCallu projektu Przestrzeńwięcej

Konkurs | MUR,ALE HISTORIA WOJSKA POLSKIEGO

Mur, ale historia Wojska Polskiego Mural w twojej okolicy może opowiadać o bohaterstwie, sile i odwadze naszych żołnierzy, dawniej i dziś. Ministerstwo Obrony Narodowej w 22 rocznicę wejścia Polski do NATO ogłosiło konkurs dotacyjny dla organizacji pozarządowych pod hasłem „MUR,ALE HISTORIA WOJSKA POLSKIEGO”. Dzięki konkursowi można otrzymać dofinansowanie na działania patriotyczno-edukacyjne i mural. Na realizację zadań MON zaplanowało w sumie 1.500.000 zł. MURALE Mural, nie mniejszy niż 3 metry szerokości i 3 metry wysokości, powinien zostać wykonany techniką zapewniającą 5-letnią trwałość i odporność na zmywanie. Należy dołączyć dokument potwierdzający, że wnioskodawca ma prawo przez co najmniej 5 lat do korzystania z powierzchni, na której powstanie mural. Miejsce w przestrzeni publicznej musi być godne dla upamiętnienia bohaterów i wydarzeń. Na muraluwięcej

Zarządzenie Rektora w sprawie w sprawie zasad organizacji kształcenia i zasad sanitarnych w semestrze letnim w roku akademickim 2020/2021.

Zarządzenie Rektora nr 64/2020/2021 w sprawie zmiany zarządzenia nr 40/2020/2021 w sprawie zasad organizacji kształcenia i zasad sanitarnych w semestrze letnim w roku akademickim 2020/2021.

BRAMA DO JEŻYC zwycięski projekt w konkursie UAP na zagospodarowanie przestrzeni u zbiegu ulic Kościelnej i Dąbrowskiego w Poznaniu

Konkurs o charakterze zamkniętym został zorganizowany przez UAP i Fundację Nową Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu z inicjatywy Rady Osiedla Poznań – Jeżyce oraz w wyniku rozmów z przedstawicielami Miasta Poznań. Mecenasem konkursu został inwestor budujący osiedle Fama Jeżyce. Konkurs został skierowany do młodych pracowników UAP z Wydziałów Rzeźby oraz Architektury. „…chodziło o połączenie dwóch perspektyw: architektoniczno-urbanistycznej oraz rzeźbiarskiej, a synteza tych dwóch spojrzeń powinna dać interesujące rezultaty, dla dobra realizowanego projektu. Ostatecznie, po wstępnych konsultacjach – zaproszono uczestników do stworzenia czterech koncepcji; były to dwa zespoły dwuosobowe i dwóch indywidualnych twórców” – mówi prof. Bogumiła Jung – prezes Fundacji Nowej UAP i prorektor Uniwersytetu Artystycznego im. M. Abakanowicz w Poznaniu. Celem konkursu było zagospodarowanie przestrzeni niewielkiego skweru u zbiegu ulic Kościelnej i Dąbrowskiego wwięcej

XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Marszałka na najlepszą pracę dyplomową tematycznie związaną z Województwem Zachodniopomorskim.

Ruszyła XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Marszałka na Najlepszą pracę dyplomową tematycznie związaną z Województwem Zachodniopomorskim. Przedmiotem oceny będą prace dyplomowe pochodzące z uczelni z terenu całej Polski, obronione w roku kalendarzowym 2020, a warunkiem uczestnictwa jest temat pracy związany z Województwem Zachodniopomorskim.  Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące przebiegu konkursu wraz z formularzem zgłoszeniowym znaleźć można na stronie internetowej: http://rbgp.pl/2021/02/14/xii-edycja-konkursu-marszalka-wojewodztwa-zachodniopomorskiego-najlepsza-przestrzen-publiczna-wojewodztwa-zachodniopomorskiego/ Termin zgłaszania prac: 30 czerwca 2021 r. 

GRAND PRESS PHOTO 2021

OSTATNIE DWA TYGODNIE ZGŁASZANIA ZDJĘĆ DO GRAND PRESS PHOTO 2021Do środy 7 kwietnia, można zgłaszać zdjęcia, reportaże, projekty dokumentalne oraz książki fotograficzne do konkursu Grand Press Photo 2021. W konkursie oceniane będą fotografie wykonane między 1 kwietnia 2020 roku a 31 marca 2021 roku, zarówno w kategoriach zdjęć pojedynczych, jak i fotoreportaży. Główna nagroda w konkursie przyznawana jest za Zdjęcie Roku, jego autor otrzyma 10 tys. zł. Na konkurs można zgłaszać prace w następujących kategoriach: Wydarzenia – zdjęcia (fotoreportaże) prezentujące bieżące i ważne wydarzenia polityczne, ekonomiczne, sportowe, kulturalne, konflikty zbrojne, zdarzenia o charakterze społecznym czy kryminalnym itp. mające charakter newsowy, a także ich następstwa. Głównym kryterium w tej kategorii jest ważność i newsowość uchwyconego obrazu. Życie codzienne – zdjęcia (fotoreportaże) prezentujące różne, ciekawe aspekty życiawięcej

The City of Strasbourg is looking for a young volunteer

The City of Strasbourg is looking for a young volunteer from its partner cities – members of the Strasbourg Club.  The young volunteer will work within the Department of European and international affairs, from September 2021 to the end of June 2022. The activities of the volunteer will include the development of actions in favour of the European youth and the European citizenship, in relationship with local NGOs, European institutions and partner cities. We have two open places. Volunteers can be aged 18 to 30 years old. Motivation is the first criterion for the selection of the volunteers. French is not mandatory, knowledge in English is welcomed. Accommodation in a student hall of residence will be provided by the City of Strasbourgwięcej

Konkurs dla studentów kierunków projektowych UAP

Wszystkich studentów kierunków projektowych na Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu zapraszamy do udziału w konkursie: ŚCIEŻKA EDUKACYJNO INFORMACYJNA ZZO Zorganizowanym przez Wydział Architektury Wnętrz i Scenografii we współpracy z Zarządem Zagospodarowania Odpadów w Poznaniu.

Rekrutacja do Legii Akademickiej dla studentów

Ministerstwo Edukacji i Nauki zakwalifikowało AWF Poznań jako jedną z dwóch uczelni w Poznaniu i jedyną uczelnię publiczną do przeprowadzenia programu „Edukacja wojskowa studentów w ramach Legii Akademickiej”. Będzie to czwarta edycja szkolenia. Program skierowany jest do studentów-ochotników, którzy w trakcie studiów chcą odbyć przeszkolenie wojskowe.  Dla osób zainteresowanych udziałem organizujemy spotkania informacyjne, które odbędą się w następujących terminach: 1 i 9 marca o godz. 15.00, 10 marca o godz. 10.00, 16 marca o godz. 15.00 17 marca o godz. 10.00 Wszystkie zostaną przeprowadzone na platformie ZOOM (spotkanie: link, meeting ID: 827 417 4612, passcode: 666484).  Uczestnicy spotkań otrzymają najważniejsze informacje o organizowanej przez Akademię teoretycznej części szkolenia w dwóch modułach: podstawowym i podoficerskim. Do programu przystąpić mogą studenci studiów pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolitych studiów magisterskich na każdej uczelni publicznej i niepublicznej, posiadający obywatelstwo polskie. W szkoleniu nie mogą brać udziału doktoranci, studenci studiującywięcej

Piotr Mastalerz | DIRTY THOUGHTS

22.03–26.03.2021 100 / 100 – sto wystaw na sto lat UAP Galeria Rotunda UAPBudynek A, Al. Marcinkowskiego 29  dr Piotr Mastalerz Urodzony w 1979 roku w Łodzi. W 2008 roku ukończył studia na Wydziale Rzeźby i Działań Przestrzennych. W latach 1994 – 1999 uczył się w Państwowym Liceum Sztuk Plastycznych                w Zduńskiej Woli. Następnie od roku 1999 do 2000 uczęszczał do Studium Technik Teatralno-Filmowych w Łodzi. W latach 2006 – 2008  – prowadził warsztat ceramiczny na Wydziale Rzeźby. W 2013 roku obronił tytuł doktora na Wydziale Rzeźby i Działań Przestrzennych. Obecnie pracuje na stanowisku adiunkta w Pracowni Ceramiki w Architekturze na Wydziale Architektury i Wzornictwa. W twórczości jednym z ważniejszych aspektów jest wybór materiału do kreacji. Utrwalona glina różnej maści łączona jest z metalem, szkłem, awięcej

Take a part of the INTIMIDAD EXTERIOR/ OUTER INTIMACY action

Zapraszamy serdecznie do udziału w wydarzeniu organizowanym przez naszych partnerów i przyjaciół – Universidad de Granada!!!24.03, godz. 13.00-19.00Szczegóły poniżej: INTIMIDAD EXTERIOR/ OUTER INTIMACY emerges in order to generate a great scale artistic action that offers a general panorama about the way people in different countries currently understand and live space. Thereby, a performative experience is put forward, whose intention is to relativize the importance of obligated indoor dynamics in the so necessary online meetings, in order to review our way of living and implicate ourselves with the outdoor space. DATE March 24th, 2021 at the following times: 09:00  to 15:00 (Uruguay local time) 07:00  to 13:00 (Peru local time) 13:00  to 19:00 (Spain/ Poland/ Czech Republic/ Serbia/ France local time) 12:00 to 18:00więcej

Viral ART 2.0 ogłasza nabór prac na drugą edycję konkursu!

Viral ART 2.0 ogłasza nabór prac na drugą edycję konkursu! Superinfekcja w intersztuce! Masz dość komercji w sztuce?Szukasz przestrzeni, w której odnajdzie się Twoja buntownicza natura?Jesteś gotowy na małą artystyczną rywalizację? Viral ART 2.0 infekuje konkursem! Prace mają być eksperymentem artystycznym! Tematem prac tej edycji konkursu jest szeroko rozumiane „Przeżycie”. Zastanów się, czy jesteś na to gotowy, bo my na Ciebie jesteśmy. Zgłoś się i weź udział w wystawie intermedialnej. Zarażamy młodą sztuką! Założeniem Konkursu Open Call / Viral ART 2.0 jest prezentacja realizacji działań artystycznych w formie wystawy, która odbędzie się w terminie29.05-30.06.2021 r. w Akademickim Centrum Kultury i Mediów UMCS Chatka Żaka w Lublinie. Do konkursu można zgłaszać (nienagradzane wcześniej) prace/projekty wykonane we wszystkich mediach i obszarach sztuki,więcej

dr Filip Wierzbicki-Nowak w finałowym jury STRABAG Artaward International 2021

Z przyjemnością informujemy, że dr Filip Wierzbicki-Nowak adiunkt w VIII Pracowni Rysunku na Wydziale Malarstwa i Rysunku UAP został wybrany przez wstępne jury na jedno z 61 miejsc spośród 835 kandydatów z Austrii, Czech, Węgier, Słowacji i Polski do udziału w finałowym jury STRABAG Artaward International 2021.  Link do prac konkursowych:https://www.strabag-kunstforum.at/artaward-en/juryvorauswahl-und-auszeichnungen-en-us/showartist/11369

EMOCJONALONOŚĆ PRZESTRZENI | Prezentacja prac plenerowych studentów niestacjonarnych kierunku Architektura Wnętrz

PLENER PROJKETOWY ONLINE 16.02 – 02.03 2021 Prezentacja prac plenerowych studentów niestacjonarnych kierunku Architektura Wnętrz. Prowadzący: dr hab. Piotr Machowiak prof. UAP mgr Marcin Waszak Autorki zaprezentowanych prac: Anita Kulus Emine Gűler Jagoda Topolan  Joanna Dudzińska Julia Bułkowska Julia Kosek Julia Zwierzyńska Klaudia Kunty Magdalena Bobrek-Worchacz Magdalena Paprocka Maryna Bondartsova  Oliwia Kocińska Oliwia Lewandowska Wiktoria Terek Zygfryda Szumińska

OPEN CALL – Viral ART 2.0

Viral ART 2.0 ogłasza nabór prac na drugą edycję konkursu! Superinfekcja w intersztuce! Masz dość komercji w sztuce?Szukasz przestrzeni, w której odnajdzie się Twoja buntownicza natura?Jesteś gotowy na małą artystyczną rywalizację? Viral ART 2.0 infekuje konkursem! Prace mają być eksperymentem artystycznym! Tematem prac tej edycji konkursu jest szeroko rozumiane„Przeżycie”. Zastanów się, czy jesteś na to gotowy, bo my na Ciebie jesteśmy. Zgłoś sięi weź udział w wystawie intermedialnej. Zarażamy młodą sztuką! Założeniem Konkursu Open Call / Viral ART 2.0 jest prezentacja realizacjidziałań artystycznych w formie wystawy, która odbędzie się w terminie29.05-30.06.2021 r. w Akademickim Centrum Kultury i Mediów UMCS Chatka Żaka w Lublinie. Do konkursu można zgłaszać (nienagradzane wcześniej) prace/projektywykonane we wszystkich mediach i obszarach sztuki, np. performance,obiekt, instalacja, działaniewięcej

Piotr C. Kowalski | Niech się dzieje co chce, ale ja obraz namalować i tak muszę. Nienawiszcz 2019–2020

Galeria Sztuki im. Jana Tarasina w Kaliszu w ramach cyklicznej akcji „Postój ze Sztuką” prezentuje projekt Piotra C. Kowalskiego  Niech się dzieje co chce, ale ja obraz namalować i tak muszę. Nienawiszcz 2019-2020. Czas trwania wystawy: 8.03-11.04.2021 Piotr C. Kowalski od 1987 roku realizuje cykle obrazów, do których angażuje przyrodę. W Cyklu „Żywa Natura” do malowania wykorzystywał soki z owoców leśnych, wystawiał płótna na działanie deszczu, śniegu, pozwalał, by pokrywały je spadające liście czy ślady zwierząt. Popularny, za sprawą bezpośrednich działań w tkance miejskiej, stał się cykl  obrazów „Przejściowych” czy „Przejezdnych”. Artysta pozwalał, by na rozłożonych na chodniku płótnach przechodnie zostawiali ślady, które stawały się później rodzajem zapisu wybranego fragmentu przestrzeni. Podobnie rzecz miała się z zapisem śladów przejeżdżających samochodów. Piotr C. Kowalskiwięcej

IV edycja konkursu – Design by Śliwka Nałęczowska

Design by Śliwka Nałęczowska – wystartowała IV edycja konkursu dla pasjonatów grafiki i designu Marka Śliwka Nałęczowska już po raz czwarty organizuje konkurs Design by Śliwka Nałęczowska. Młodzi artyści mają za zadanie zaprojektować nadruk na koszulkę, będący kreatywną interpretacją hasła „Śliwka Nałęczowska – sztuka łączenia”. Z wybranych projektów powstanie limitowana kolekcja T-shirtów, a w puli do wygrania jest m.in. 10 tys. złotych. Zgłoszenia można przesyłać do 25 kwietnia br. Wystartowała IV edycja konkursu Design by Śliwka Nałęczowska. Tematem przewodnim bieżącej odsłony projektu jest sztuka łączenia, którą marka Śliwka Nałęczowska skutecznie realizuje od początku swojego istnienia. W tym roku pasjonaci grafiki i designu mają za zadanie zaprojektować nadruk na T-shirt, będący twórczą interpretacją hasła „Śliwka Nałęczowska – sztuka łączenia”. Zgłoszenia powinny zawierać projekt nadrukuwięcej

Konkurs Architektoniczny: 24-godzinny Zegar Słoneczny – WEBINARIUM

Fundacja IDEANOVA organizator konkursu na projekt „24-godzinnego Zegara Słonecznego”. przypomina, że do wygrania jest łączna pula nagród w wysokości 25 000 zł, a zwycięski projekt zostanie zrealizowany i usytuowany w Krakowie, w sąsiedztwie Wawelu (na filmiku przedstawiamy lokalizację, gdzie stanie „24 – godzinny Zegar Słoneczny”: https://www.youtube.com/watch?v=iwI4OaVBgmg). Zgłoszenia oraz projekty konkursowe przyjmowane są do 1 czerwca br., za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie: https://ideanova.org.pl/zegarsloneczny/ 7 kwietnia Fundacja IDEANOVA przeprowadzi webinarium, podczas którego będzie można zadać pytanie jurorom i organizatorom. Aby wziąć udział w webinarium należy wysłać maila z imieniem i nazwiskiem na adres konkurs@ideanova.org.pl w temacie wpisując „WEBINARIUM 7 kwietnia”. Zapisy na webinarium trwają do 2 kwietnia, do godziny 23:59.Fundacja zastrzega sobie prawo do odwołania webinarium. Udział w webinarium jest anonimowy i bezpłatny.

Petycja środowisk artystycznych o uczynienie szczepionki przeciw COVID-19 dobrem wspólnym wszystkich ludzi!

Zapraszamy do zapoznania się z petycją środowisk artystycznych – apelem o uwolnienie patentów produkcji szczepionki przeciw COVID-19, tak aby jej dostępność stała się udziałem jak największej ilości obywatelek i obywateli. NIE TRAĆMY CZASU! Petycja ludzi sztuki o uczynienie szczepionki przeciw COVID-19 dobrem wspólnym ludzkości My, Rektorki, Rektorzy, wykładowczynie, wykładowcy, studentki i studenci uczelni artystycznych, artystki i artyści wszystkich dziedzin sztuki oraz wszystkie osoby współtworzące sektor kultury – widząc w swojej twórczości narzędzie do budowania lepszego świata w oparciu o podstawowe prawa ludzkie każdego człowieka z osobna i wspólnoty ludzkiej jako całości;  – zaniepokojeni przedłużającą się pandemią COVID-19, ilością jej ofiar śmiertelnych, kosztami zdrowotnymi, ekonomicznymi i społecznymi oraz zdrowiem psychicznym  i przyszłym losem dzieci i młodzieży;  – opierając się na wiedzywięcej

Oprowadzanie kuratorskie po wystawie XII Biennale Grafiki Studenckiej 2021

Serdecznie zapraszamy na oprowadzanie kuratorskie po wystawie pokonkursowej: XII Biennale Grafiki Studenckiej 2021 PRZECIWCIAŁAGaleria Miejska ArsenałStary Rynek 6, Poznań 18 Marca 2021 o godzinie 17.00 ____Maksymalna ilość uczestników 30.Obowiązują zapisy na adres: ewelina.muraszkiewicz@arsenal.art.pl____W przypadku dużego zainteresowania przewidujemy drugą turę o godzinie 18.00 ____Wystawa pokonkursowa XII Biennale Grafiki Studenckiej 2021 PRZECIWCIAŁA do 28.03.2021Galeria Miejska Arsenał w PoznaniuStary Rynek 6, Poznańgaleria czynna:wtorek-sobota 12.00–19.00niedziela 12.00–16.00 Uczestnicy wystawy:Antkowiak PatrycjaBanasiak KatarzynaBanaś MagdalenaBarańczyk MariaBiel MałgorzataBruchnalski FilipCebula DominikaCiak NataliaCiasnocha SzymonDamek DorotaDawidiuk MartaEjchorst KlaudiaKalemba WeronikaKaleta KarolinaKieliszewska AntoninaKłos AntoninaLaskowska MatyldaŁabuz-Tarara PaulinaMakowska MartynaNogowski JacekOlejarczyk KatarzynaPakuła MartynaPortka JacekRajnisz-Podlaska AleksandraRendecka AnnaSaloni JoannaStenka IzabelaSzadkowski BorysSzalk ZuzannaSzałańska BarbaraSzewczuk OlgaSzymańska IrenaTsvirbut HannaTurek KarolinaWalczak MaciejWarykiewicz IgorWasiak MichałWiater WiktorWojciechowska PaulinaWoliński MichałWollman DariaZonenberg MarcinŻychlińska NataliaKurator wystawy:Maciej Kurak Organizator: Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu Partner główny:Galeria Miejskawięcej

FINAL CALL! 20. edycja Artystyczna Podróż Hestii

Drogie studentki, drodzy studenci! Nieuchronnie zbliża się termin nadsyłania zgłoszeń do jubileuszowej 20. edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii. Został już tylko tydzień! Swoje prace do konkursu APH możecie zgłaszać do przyszłego wtorku, czyli 23 marca. Aby uniknąć problemów technicznych związanych z dużym ruchem na stronie, nie warto zwlekać do ostatniej chwili! Artystyczna Podróż Hestii niecierpliwie czeka na Wasze zgłoszenia pod adresem: https://artystycznapodrozhestii.pl/konkurs. W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości dotyczących regulaminu piszcie na: konkurs@fundacjaaph.pl.  Kto z Was dostanie szansę zaprezentowania swoich prac na podwójnej wystawie finałowej w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie? Kto wyjedzie na rezydencję do Nowego Jorku, Wilna lub Sokołowska? Sprawdźcie czy to Was szuka APH!

RUSZYŁA XII EDYCJA STUDENCKIEGO NOBLA!

Po raz kolejny Niezależne Zrzeszenie Studentów zachęca do podzielenia się swoimi osiągnięciami naukowymi, artystycznymi i społecznymi. Studencki Nobel to jedyny ogólnopolski konkurs stypendialny stworzony przez studentów dla studentów. Celem konkursu jest wyróżnienie najzdolniejszych z nich oraz umożliwienie zaistnienia w świecie nauki i biznesu. Studenci zmierzą się ze sobą w 9 kategoriach konkursowych: Nauki techniczne Sztuka Dziennikarstwo i literatura Nauki przyrodnicze i energetyka Fizyka i astronomia Medycyna i farmacja Nauki społeczne Nauki ekonomiczne Działalność społeczna Zwycięzca każdej z kategorii otrzyma nagrodę 5 000 zł ufundowaną przez partnera tegorocznej edycji – Santander Universidades Polska.  Konkurs ten jest świetną okazją nie tylko do zdobycia stypendium, ale także do networkingu pomiędzy ambitnymi studentami, którzy poprzez rozmowę mają okazję poznać się, podzielić doświadczeniami oraz być może nawiązaćwięcej

ELLE Decoration startuje z 10. edycją konkursu Młodzi na Start!

Już po raz dziesiąty redakcja ELLE Decoration organizuje konkurs dla młodych projektantów, kreatorów, studentów szkół artystycznych i dla każdego, kto marzy o sukcesie w świecie designu. Mecenasem konkursu jest PPNT Gdynia | Centrum Designu. Zgłoszenia online trwają do 31 maja.  Temat tegorocznej edycji to: Motyw przewodni. Wszystko co nas otacza ma swój motyw przewodni, np. obraz-kompozycję, podróż-drogę, film-fabułę. Młodzi artyści w swoich pracach konkursowych mają za zadanie odpowiedzieć na pytanie, jaki motyw przewodni ma ich zgłoszony projekt.  W puli nagród znajduje się aż 20 000 zł oraz publikacje w ELLE Decoration. Najlepsze prace zostaną zaprezentowane na wystawie pokonkursowej podczas festiwalu designu Gdynia Design Days 2021, który startuje 3 lipca.  W kapitule konkursowej, która od dziesięciu lat wybiera obiecujących młodych projektantów,więcej

Cracow Art Week 2021 – sekcja Laboratorium dla debiutujących artystów

Serdecznie zapraszamy do współtworzenia programu głównego jubileuszowej edycji Cracow Art Weeku KRAKERS w Sekcji LABORATORIUM, nowej inicjatywie, której zadaniem jest stworzyć platformę wsparcia dla projektów debiutujących artystów. Od początku Krakers był platformą umożliwiającą debiutantom i kolektywom artystycznym zaistnienie w środowisku artystycznym, przy wsparciu sekcji promocji oraz wolontariatu. Grupa ta z roku na rok się powiększa, coraz więcej inicjatyw zgłasza do Krakersa swoje projekty. Pragnąc w sposób merytoryczny odnieść się do ich propozycji, zachować egalitarny charakter, ale poparty wyborem spośród zaproponowanych koncepcji, w tym roku chcemy spośród wszystkich chętnych wyłonić wystawy, które otrzymają dofinansowanie pozwalające na realizację projektów w założonym kształcie. Sekcja LABORATORIUM, w której jury wybiera projekty najlepiej wpisujące się w temat przewodni KRAKERSa, bada nieustannie ewoluujące artystyczne środowisko miasta. Najciekawszewięcej

Bartosz Ługowski | Rzeźby w wirtualnej rzeczywistości

Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z dokumentacją pracy dyplomowej BARTOSZA ŁUGOWSKIEGO, absolwenta kierunku Rzeźba. Dyplom łączy dwa światy – osiągniecia rzeźby studyjnej oraz poszerzone doświadczenie wirtualnej rzeczywistości (VR). Praca powstała pod opieką prof. Wiesława Koronowskiego (III Pracownia Rzeźby i Otoczenia – Studyjna) we współpracy z Grzegorzem Lipskim z Akademii Górniczo- Hutniczej w Krakowie.

Konkurs na logo dla Gminy Świebodzin

Zachęcamy do udziału w konkursie na logo dla Gminy Świebodzin Projekt logo w konkursie organizowanym przez Gminę Świebodzin może zgłosić każda osoba, która ukończyła 13 rok życia. Każdy może zgłosić maksymalnie trzy projekty logo. W tym celu należy wypełnić formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie https://swiebodzin.konsultacjejst.pl/budzet-obywatelski zgłoszenia należy przesyłać do 6 kwietnia 2021 Nagroda dla zwycięzcy to 6 000 zł!

Konkurs dla studentów kierunku Scenografia UAP rozstrzygnięty!

W semestrze zimowym Pracownia Projektowania Ubioru na kierunku Scenografia we współpracy ze Stowarzyszeniem Rodziców i Opiekunów Dzieci z Cukrzycą CUKIERASY oraz Stowarzyszeniem dla Badań i Terapii Cukrzycy u Dzieci zorganizowała konkurs pt. CUKIERASY. Celem Konkursu było zaprojektowanie bransoletek i innych części garderoby zawierających elementy związane z cukrzycą i edukacją diabetologiczną. Wyniki konkursu zostały ogłoszone zgodnie z regulaminem 15.03.2021 roku. Komisja składała się z przedstawicieli obu Stowarzyszeń oraz UAPu, opiekunką merytoryczną konkursu była dr hab. Anna Regimowicz-Korytowska prof. UAP. LAUREACI otrzymają nagrody pieniężne, a także wybrane projekty zostaną wdrożone do produkcji: I miejsce – Weronika Musiał II miejsce  – Zofia Brunarska III miejsce – Jakub Jasiński

Jakub Malinowski | Próba Chóru

Serdecznie zapraszamy na wystawę: Jakub Malinowski | Próba Chóru 15.03.2021 – 8.04.2021 Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa w Grębocinieul. Szkolna 31, 87-122 Grębocin Jakub Malinowski – Urodził się w 1985 roku. Jest absolwentem Wydziału Malarstwa Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Zajmuje się malarstwem i rysunkiem. Od 2011 roku pracuje na Wydziale Malarstwa i Rysunku macierzystej uczelni. W 2016 roku uzyskał tytuł doktora.  Tematem obrazów Jakuba Malinowskiego jest relacja pomiędzy przestrzenią publiczną, a prywatną oraz estetyzacja i anestetyzacja rzeczywistości. Motywy, które go interesują, balansują na granicy klasycznych wzorców i groteski.  Wystawa w Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa w Grębocinie jest okazją do zaprezentowania nowych mało- i średnioformatowych obrazów na płótnach. Tytuł wystawy „Próba chóru” powstał w nawiązaniu do wyjątkowej przestrzeni zabytkowego obiektu Muzeum wwięcej

OPEN CALL do wystawy | ATARAKSJA

Zapraszamy do nadsyłania prac w dowolnej technice. Wystawa ATARAKSJA odbędzie się w galerii Duża Scena UAP, w ramach programu Poznań Art Week 2021 w terminie od 24 maja do 5 czerwca. ATARAKSJA (gr. atáraktos – niewzruszony, spokojny). Jest, jak jest. Nie będziemy precyzować, w czym rzecz. Każdy może dopowiedzieć sobie własną historię. I o to właściwie chodzi – o różnorodność odczuć. W teorii, po pewnym czasie, w końcu przyzwyczajamy się do zmian i następującego po nich nowego stanu rzeczy. W praktyce – bywa różnie. Zatrzymajmy się jednak na chwilę w tej chwiejnej przestrzeni p o m i ę d z y. W tym procesie “akceptacji”. Warto sobie raz na jakiś czas przypomnieć, że jedynym pewniakiem w życiu będzie zawsze zmiana.więcej

Agnieszka Meller-Kawa | PASJE PODSZYTE ŚWIATEM WIRTUALNYM

Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu oraz Miejskie Galerie Sztuki serdecznie zapraszają na wystawę: Agnieszka Meller-Kawa | PASJE PODSZYTE ŚWIATEM WIRTUALNYM 18.03 – 8.04.2021 Galeria Designul. Wolnica 9, Bud. E UAP Galeria czynna codziennie:9.00 – 19.00 Najważniejszymi elementami wystawy są zdjęcia zrealizowanych stoisk targowych i wnętrz, będące pokłosiem ponad 20 lat pracy twórczej, a także renderingi projektów z ostatnich kilku lat. To kilkadziesiąt wybranych realizacji, kilkadziesiąt projektów i razem kilkaset wyświetlanych obrazów.  Wystawę uzupełnia próbka dokonań z zakresu grafiki cyfrowej, z cyklu „matematyczne przestrzenie”, z kontrastem w postaci pracy malarskiej.  Wszystko podszyte światem wirtualnym. Jak? No właśnie… Tytułowe „pasje” to dla mnie rodzaj szczęścia, który wynika z pełnego zaangażowania, w którym zapomina się o otaczającym świecie i „traci” na jakiświęcej

David Elliott | Between Pain and Desire. What makes exhibitions of contemporary art significant?

David Elliott | Between Pain and Desire. What makes exhibitions of contemporary art significant? 18.03.21 Wydział Malarstwa i Rysunku Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu ma zaszczyt zaprosić na wykład  Davida Elliotta – Between Pain and Desire. What makes exhibitions of contemporary art significant? (wykład odbędzie się w jęz. angielskim) The Faculty of Painting and Drawing of the Magdalena Abakanowicz University of the Arts Poznań is delighted to announce the lecture of David Elliott Between Pain and Desire. What makes exhibitions of contemporary art significant? In a general discussion of such values as ‘quality’, ‘beauty’ and ‘honesty’ in contemporary art and how this relates to the art of earlier times, Elliott discusses in detail two large inaugural exhibitions of international art hewięcej

Aneta Siurnicka z główną nagrodą British Film Institute

Z przyjemnością informujemy o ogromnym sukcesie ANETY SIURNICKIEJ, studentki kierunku Animacja, która na festiwalu Future Film Festival organizowanym przez British Film Institute otrzymała za film Oddech główną nagrodę w kategorii BEST MICRO SHORT. Oddech to praca powstała pod opieką prof. Piotra Muszalskiego i mgr Pauliny Wyrt i została wykonana w technice animacji malarskiej. Serdeczne gratulacje!!!

Rozalia Ogonowska z główną nagrodą IN THE PALACE International Short Film Festival

Z przyjemnością informujemy, że ROZALIA OGONOWSKA, absolwentka kierunku Animacja otrzymała na festiwalu IN THE PALACE International Short Film Festival główną nagrodę w kategorii The Award for Best Student Animation Film za film Oby ciebie nie nosiła ziemia. Oby ciebie nie nosiła ziemia jest dyplomową pracą magisterską powstałą pod opieką prof. Jacka Adamczaka i mgr. Pawła Prewenckiego Festiwal IN THE PALACE International Short Film Festival jest posiadaczem etykiety EFFE – Europejskiego znaku jakości dla wybitnych festiwali artystycznych. Od 2017 roku jest festiwalem kwalifikującym filmy do Oskara, a także festiwalem kwalifikującym filmy do Student Academy Awards (Studenckiego Oskara). Ogromne gratulacje!!!

Julia Głaszczka z nagrodą Judges Choice na Swan Film Festival

Z przyjemnością informujemy o otrzymaniu przez JULIĘ GŁASZCZKĘ, studentkę kierunku Animacja nagrody Judges Choice na festiwalu Swan Film Festival za film Biała Dama Biała Dama to film powstały pod opieką artystyczną prof. Piotra Muszalskiego oraz mgr Pauliny Wyrt. Etiuda została zrealizowana w tradycyjnej technice animacji sypkiej jako ćwiczenie zaliczeniowe na pierwszym roku studiów licencjackich. Ogromne gratulacje!!!

OPEN CALL – III Biennale Tkaniny Artystycznej w Poznaniu

Fundacja Jak Malowana, Miasto Poznań i Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu zapraszają Artystów do wzięcia udziału w wystawie współczesnej tkaniny artystycznej.I II Biennale opatrzone jest hasłem – tematem przewodnim:PRZYSZŁOŚĆ WOLNOŚCI. Ciekawość tego, jak współcześni Artyści widzą „Przyszłość Wolności”, kieruje Organizatorów do zapytania ich o zdanie. I skonfrontowania się z efektem. Sztuka współczesna nie tylko pokazuje w soczewce stan współczesności i jej nastroje, ale także inspiruje i daje wytchnienie. Tkanina artystyczna natomiast ma w sobie zdolność do przekazywania trudnych tematów w niezwykle bliski, a nawet wręcz intymny sposób. Misją BTA jest ciągłe przypominanie, że tkanina artystyczna jest pełnoprawną dziedziną sztuki współczesnej. Temat III BTA opiera się na ciekawości. To ona kieruje nami, Organizatorami i rezonuje w Was, Artystach. To ona pozwoli wydobyćwięcej

Izabela Grudzińska | PUNKT ZBIEGU

15.03–19.03.2021 Galeria Rotunda UAP 100 / 100 – sto wystaw na sto lat UAP Budynek A, Al. Marcinkowskiego 29 mgr Izabela Grudzińska – Urodzona w 1990 roku w Radziejowie. Absolwentka Liceum Plastycznego w Kole. W 2017 roku ukończyła studia magisterskie na Wydziale Rzeźby i Działań Przestrzennych Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu. Obecnie Asystent w IV Pracowni Rzeźby i Otoczenia – Mała Forma Rzeźbiarska prowadzonej przez prof. dr. hab. Wiesława Napierałę. Swoje prace prezentowała na wystawach zbiorowych i indywidualnych w kraju i za granicą. Interesuje się głównie rzeźbą animalistyczną oraz plakatem. Ostatnimi dekady świat pędził w szalonym tempie. Były nas wszędzie tłumy, szybko zmieniających położenie, szukających nowych wrażeń, pragnących ciągłej zmiany, rywalizacji, przepychu, pełnych pragnień. Nagle ten świat się zmienił. Zatrzymał nas w punkcie, w jakimwięcej

KOMUNIKAT REKTORA UAP

KOMUNIKAT REKTORA UAP Przypominam, że cały czas obowiązują akty prawne powszechnie obowiązujące oraz akty prawa wewnętrznego, wprowadzające ograniczenia, nakazy i zakazy w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Zasady te obowiązują bezwzględnie wszystkich pracowników Uczelni, tak nauczycieli akademickich, jak i pracowników administracji i obsługi. Fakt zaszczepienia przeciwko COVID-19, tak pierwszą, jak i drugą dawką nie stanowi podstawy do niestosowania wymogów sanitarnych (tj. liczba osób uczestniczących w zajęciach w trybie zwykłym nie może przekraczać 6 osób – w tym prowadzący zajęcia, ograniczenie kontaktów bezpośrednich do niezbędnego minimum, zakrywanie maseczką ust i nosa na terenie Uczelni, utrzymywanie dystansu społecznego wynoszącego co najmniej 1,5 metra, dezynfekcja rąk). W przypadku kontaktu z osobą zarażoną COVID-19 bezzwłocznie należy poinformować bezpośredniego przełożonego i wykonywać obowiązki pracownicze w formie zdalnej. Osoby,więcej

Terminarz sprawdzianu kwalifikacyjnego na rok akademicki 2021/2022

ZARZĄDZENIE nr 54/2020/2021 Rektora Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu z dnia 11 marca 2021 r. w sprawie wprowadzenia szczegółowego terminarza sprawdzianu kwalifikacyjnego na studia stacjonarne pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolite studia magisterskie w Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu na rok akademicki 2021/2022  Na podstawie $ 34 ust. 3 pkt. 2) Statutu UAP, w zw. z art. 23 ust. 2 pkt 2) Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (Dz. U. z 2020 r., poz. 85 ze zm.), niniejszym zarządzam, co następuje:  1 Sprawdzian kwalifikacyjny na studia stacjonarne pierwszego i drugiego stopnia oraz jednolite studia magisterskie w Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu na rok akademicki 2021/2022 odbywać się będzie w terminiewięcej

prof. Ursula Ströbele | „Milcząca wiosna”. Systemy ekologiczne i aktywizm w sztuce (rzeźbiarskiej) od lat 60.

Wydział Edukacji Artystycznej i Kuratorstwa serdecznie zaprasza na wykład prof. Ursuli Ströbele (Zentralinstitut für Kunstgeschichte w Monachium) – „Milcząca wiosna”. Systemy ekologiczne i aktywizm w sztuce (rzeźbiarskiej) od lat 60. / ‘Silent Spring‘. Ecological Systems and Activism in the (Sculptural) Arts since the 1960s Termin: 29.04.2021 godz. 18.00-19.30 Online: meet.google.com/tjk-mxmu-xhf Transmisja na żywo: https://stream.meet.google.com/stream/a09999b5-454c-4628-b817-2e49438f48c9 Wykład online odbędzie się w języku angielskim z konsekutywnym tłumaczeniem na język polski. >>>WYDARZENIE NA FB<<< „W dwudziestym wieku (…) wrażliwość artysty wkroczyła w nową fazę orientacji, której głównym celem jest zapewnienie formatu dla rodzącej się świadomości ekologicznej.” Opierając się na tym cytacie Gyorgy Kepesa (1972) i biorąc za punkt wyjścia kultową książkę Rachel Carson Silent Spring (Milcząca wiosna, 1962), wykład analizuje ciągły wzrost wzajemnych powiązańwięcej

Witryny Sztuki UAP | Każdy człowiek jest światem…

Witryny Sztuki UAP zapraszają na spektakl w reż Moniki Pich: "Każdy człowiek jest światem, zaludnionym przez ślepe stworzenia w głuchym buncie przeciwko swemu ja – królowi, który nad nimi panuje."

Magazyn Architektura & Biznes 3/2021 – bezpłatne e-wydanie

Najnowsze e-wydanie magazynu „Architektura & Biznes” 3/2021 do pobrania BEZPŁATNIE DLA WSZYSTKICH! https://www.architekturaibiznes.pl/bezplatne-e-wydanie W numerze m.in.  wywiad z II Prezydentem Miasta Krakowa Jerzym Muzykiem o konkursach, wywiad z Anupama Kundoo, o najnowszej realizacji RS+ Robert Skitek w Tychach, o rezydencji Karpiel Steindel Architektura,  rozmowa z Architecture Club, Jan Strumiłło oraz Michał Czerwiński (WXCA) o tym, czy drewno to budulec przyszłości.

Nagrody i stypendia dla naukowców – zgłoszenia on-line

Do 30 kwietnia 2021 r. można zgłaszać kandydatów i kandydatki do Nagrody Naukowej Miasta Poznania oraz Stypendium dla młodych badaczy poznańskiego środowiska naukowego. Rozpoczęła się kolejna edycja konkursu Miasta Poznania, w którym co roku przyznawana jest Nagroda Naukowa oraz stypendia dla młodych naukowców i naukowczyń. Nagrodę Naukową Miasta Poznania otrzyma osoba, która może poszczycić się wybitnymi osiągnięciami naukowymi w ciągu ostatnich dwóch lat. Z kolei Stypendium przeznaczone jest dla zdolnych naukowców i naukowczyń, którzy nie ukończyli 30 roku życia. Miasto przeznacza na Nagrodę i Stypendia 180 tysięcy złotych. UWAGA! W związku z obostrzeniami epidemicznymi, wnioski prosimy przesyłać drogą mailową. Skan wniosku powinien być podpisany w odpowiednich polach przez kandydatów i osoby lub instytucje zgłaszające. Aby skutecznie doręczyć wniosek do urzędu, należywięcej

Konkurs architektoniczny na projekt „24-godzinnego Zegara Słonecznego”

Fundacja IDEANOVA zaprasza do wzięcia udziału w międzynarodowym konkursie architektonicznym na projekt „24-godzinnego Zegara Słonecznego”. Zadaniem uczestników jest przygotowanie autorskiego projektu małej bądź średniej formy architektonicznej. Obiekt ma stanowić wyobrażenie autora/autorów na temat „zegara słonecznego” – instalacji nie związanej na stałe z gruntem, mającej dowolny kształt. Pomysł powinien nosić znamiona nowatorskiego rozwiązania architektonicznego i łączyć w sobie elementy sztuki nowoczesnej z wykorzystaniem innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Mechanizm zegara ma obejmować: ·        działanie w systemie całodobowym (wskazywać czas po zmierzchu), ·        symulację ruchu Słońca po ekliptyce, ·        wskazanie czasu słonecznego i strefowego. Wytyczne projektowe dostępne na stronie http://ideanova.org.pl/zegarsloneczny/ Zwycięski projekt zostanie zbudowany przez Fundację i będzie eksponowany u stóp Zamku Królewskiego na Wawelu w Krakowie. Jako rzeźba mobilna (należy uwzględnić łatwy demontaż jej elementów) będzie prezentowanawięcej

Konkurs: Unia w modzie – zaprojektuj grafikę na bluzy!

Z okazji zbliżającej się siedemnastej rocznicy wstąpienia Polski do Unii Europejskiej, Stowarzyszenie Razem w Europie serdecznie zaprasza do udziału w konkursie „Unia w modzie” Zaprojektuj grafikę inspirowaną motywem Unii Europejskiej  Zgłoś swój projekt konkursowy do 21 marca 2021! Nagroda główna to 1 000 zł oraz wdrożenie projektu grafiki na bluzach! Regulamin oraz konieczne do wzięcia udziału w konkursie formularze i zgody: https://drive.google.com/…/11xfoORJwNJosLLPHiqDq2mkMHBl…

Konkurs dla studentów WAWiS: Inkubator Kreatywności

Założenia funkcjonalne INKUBATORA KREATYWNOŚCI w Poznaniu, ul. Małachowskiego 2: Cel przeznaczenia lokalu: Lokal ma być miejscem dla nowej przestrzeni aktywności projektowo-aranżacyjnej wdrażanej przez spółkę Complet Chmielewscy wspólnie z młodymi adeptami i absolwentami uczelni wyższych po kierunkach architektura wnętrz. Jednocześnie miejsce to ma być butikiem meblowym oferującym wyjątkową kolekcję mebli marki COMPLET FURNITURE by Emma J. Shipley. Lokal ma być utrzymany w stylu loftowo-industrialnym, wykorzystującym dotychczasowy potencjał i jego historię. Lokal ma powierzchnię 105,6 m2, w tym 3 pomieszczenia o podobnej wielkości, toaleta, mała kuchenka oraz korytarz wejściowy. Zakłada się, że w 1 lub 2 pomieszczeniach będą zlokalizowane miejsca do pracy 2-4 osób (łącznie). Ponadto w lokalu mają być wyeksponowane meble stanowiące ofertę marki produktowej COMPLET FURNITURE oraz innych marek znajdującychwięcej

Alina Şerban | From Poetics of History to Poetics of Reality. Non-linear Trajectories in Contemporary Curating

Wydział Edukacji i Kuratorstwa Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz oraz Rumuński Instytut Kultury serdecznie zapraszają na wykład: Alina Şerban „From Poetics of History to Poetics of Reality. Non-linear Trajectories in Contemporary Curating” Termin: 30 marca 2021, godz. 18.00 Online: meet.google.com/sgk-ngxy-zyp Transmisja na żywo: stream.meet.google.com/stream/31e2f94f-5007-402d-b574-e5a88beda1e5 Wykład online odbędzie się w języku angielskim. >>>WYDARZENIE NA FB<<< Alina Șerban is an art historian, curator and editor. Her researches address the post-war Eastern European art and architecture from a transnational and transdisciplinary perspective. In 2013, she founded the independent publishing programme P+4 Publications in Bucharest, dedicated to Romanian contemporary art and architecture where she edited among others the artists’ publication: Ion Grigorescu. Bucharest; Dan Perjovschi. The Book of Notebooks; Matei Bejenaru. PRUT (2018).  In 2009 Șerban curated the Romanian Pavilion, the 53rdwięcej

Maja Kozłowska | Pożytek nieużytecznego

Miejskie Galerie Sztuki serdecznie zapraszają na wystawę: Maja Kozłowska | Pożytek nieużytecznego 17-28.03.2021 Galeria Scena Otwarta UAPul. Szyperska 8, Poznań galeria czynna (śr.-niedz.): 13.00–17.00 Kuratorka wystawy: Zuzanna Tetera „Pożytek nieużytecznego” jest poznańskim debiutem wystawienniczym Mai Kozłowskiej, a prezentowane prace są urzeczywistnieniem emocji oraz warsztatu malarskiego artystki.  Tym, co charakteryzuje jej działania artystyczne przedstawione w Galerii Scena Otwarta, jest symbolika oraz surrealistyczno-realistyczny wymiar przedstawień komentujący współ/nowoczesność, bezrefleksyjność oraz kulturę mas. Wystawione prace malarskie oraz rzeźby przyciągają uwagę odbiorcy swoją nietuzinkową, często zaskakującą figuratywnością – ocierającą się nieco o sztukę abiektu, będącą jednak barwną, pełną uczuć realizacją, działającą na podświadomość oglądającego. Prace Mai Kozłowskiej są prezentowane we współpracy kuratorskiej w Galerii Studenckiej Scena Otwarta Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu. Mimo, że wybrana przestrzeńwięcej

10. edycja Konkursu NOWY OBRAZ/NOWE SPOJRZENIE

Ruszyła 10. edycja Konkursu malarskiego o nagrodę artystyczną Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu! NOWY OBRAZ / NOWE SPOJRZENIE 2021 Zachęcamy do wysyłania zgłoszeń! Zgłoszenia należy przesyłać do 22 MARCA na adres nowyobraz@uap.edu.pl Regulamin i Kartę zgłoszenia znajdziecie na STRONIE INTERNETOWEJ KONKURSU Wasze zgłoszenia weryfikowane będą przez znamienite JURY tegorocznej edycji konkursu: Michała Borowika Kolekcjonera sztuki dr hab. Tomasza Kalitkę Artystę wizualnego na Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu dr hab. Pawła Kaszczyńskiego Artystę wizualnego na Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu dr hab. Dominikę Kowynię Artystkę wizualną na Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach Cristiano Piccininiego APA Ramiarstwo Renesans dr Agnieszkę Sowisło-Przybył Artystkę wizualną na Uniwersytecie Artystycznym im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu dr hab. Antoniego Starowieyskiego Artystęwięcej

Fotograficzne wspomnienia o Dawidzie Marszewskim (1991–2020)

Janusz Marciniak – Fragment wstępu do albumu: Fotograficzne wspomnienia o Dawidzie zebrane przeze mnie w tym albumie pochodzą z prywatnych zbiorów. Mają status osobistych wspomnień, a ich wybór został dokonany subiektywnie. Album składa się z fotografii, które przedstawiają Dawida takiego, jakim go znało środowisko naszej uczelni, i jest adresowany przede wszystkim do tego środowiska. Do przyjaciół i znajomych. Większość fotografii powstała w trakcie Spotkań Sztuki i Działań Społecznych w Rybojadach i Trzcielu. Każda jest opisana jedynie datą i godziną wykonania, bo album nie służy wspominaniu wydarzeń, w których Dawid brał udział, lecz jego obecności wśród nas. Kolejność chronologiczna kieruje myśli w stronę strumienia czasu, z którego został tak niespodziewanie i absurdalnie wyrwany przez śmierć. © Uniwersytet Artystyczny im. Magdaleny Abakanowiczwięcej

ZNANE / NIEZNANE – EDYCJA III ● 2021

Katedra Interdyscyplinarna Wydziału Edukacji Artystycznej i Kuratorstwa serdecznie zaprasza na wystawę: ZNANE / NIEZNANE – EDYCJA III ● 2021 Pokaz wybranych prac studenckich z Pracowni Otwartych Interpretacji Sztuki Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz  w Poznaniu 10.03 – 28. 03.2021 Galeria Jerzego Piotrowicza „Pod Koroną”ul. Kramarska 3/5 kurator: prof. Rafał Boettner-Łubowski współpraca: as. Aleksander Radziszewski Autorzy/ autorki zaprezentowanych prac: IZABELA ADAMCZYK, DOROTA JAKUBIAK, JULIA KANARKOWSKA, KATARZYNA LAMENTA, KACPER LIPOWY, MARIKA OPAS, MAGDALENA POLAKOWSKA, OLIWIA SZEPIETOWSKA, ALICJA URBAŃCZYK Wystawa jest trzecią prezentacją Pracowni Otwartych Interpretacji Sztuki w Galerii Jerzego Piotrowicza. Pracownia istnieje od 2013 roku i działa w ramach Katedry Interdyscyplinarnej Wydziału Edukacji Artystycznej i Kuratorstwa Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu. Jej założycielem i  prowadzącym jest prof. UAP Rafał Boettner-Łubowski. Asystentem wwięcej